Experiències europees de l'IES SERPISLlegir a Baixauli

Category : Valencià · No Comments · by Dic 6th, 2018
Llegir a Baixauli

UN DESTÍ INESPERAT, PERÒ, BRILLANT El passat divendres 30 de novembre, l’escriptor Manel Baixauli va ser entrevistat pels alumnes de…

Internacionalització del centre.

Category : Erasmus +, Formació · No Comments · by Nov 24th, 2018

El dimecres 21 de novembre va tindre lloc la 1ª sessió del Seminari MILLORANT LES COMPETÈNCIES PROFESSIONALS DELS DOCENTS (I).

Aquesta sessió estava dedicada a informar sobre el programa Erasmus + i la convocatòria que acaba de sortir per a l’any 2019, especialment per a les persones nouvingudes o desconeixedores del programa,  i també posar en comú intencions, voluntats i propostes per a encetar una nova sol·licitud.

Per què s’inclou aquest tema en un seminari de formació sobre competències professionals del professorat? La resposta és clara: la internacionalització d’un centre educatiu depén de les persones que treballen en ell. Podem analitzar els seus avantatges a dos nivells.

A escala de centre, que hi haja un equip docent format i capacitat en llengües estrangeres facilita una oferta educativa variada en programes lingüístics i, per tant, obri més oportunitats educatives per a l’alumnat. Conèixer el funcionament dels centres educatius d’altres països, els seus punts forts i dèbils i la cultura i societat que els envolta, ens ajuda a agafar perspectiva en el nostre context i ens permet replicar les propostes i idees que s’arreplegen.

A nivell individual, no hi ha dubte que l’experiència és absolutament enriquidora, profitosa i motivant i, a més, estimula la pròpia iniciativa per a ser millor en el nostre lloc de treball.

Els aspectes que es van tractar en la sessió són els següents:

  • Qui i què del programa Erasmus+: Comissió Europea, Agència Nacional, prioritats i accions del programa.
  • Enllaços interessants: Comissió Europea (Portal del participant, OLS…), Plataforma eTwinning, Plataforma School Education Gateway (catàleg de cursos, buscador de mobilitats, buscador de socis, eines i recursos didàctics…).
  • Plataforma d’experiències erasmus+ subvencionades per a conéixer exemples d’èxit.
  • Guia del programa per a la convocatòria 2019.deadline-2636259_640
  • Aspectes a considerar per a un bon projecte Erasmus: enfocament escolar integral, inclusiu, interdepartamental, amb diversitat de temes a desenvolupar,
  • Aspectes a considerar per a preparar la sol·licitud.

Amb un torn obert de paraula els participants van posar en comú els coneixements que tenien sobre el tema, dubtes, interessos, expectatives…

Finalment, acordarem una doble tasca individual: un passeig de lectura pels enllaços presentats i un exercici reflexiu sobre les necessitats del centre i sobre els interessos particulars, i com tot això pot revertir en la millora de l’aprenentatge de l’alumnat.

Compartirem un document que arreplegarà les aportacions de tots.

 

ÀNIM, el 5 de febrer és l’horitzó.

Europa: ti vedo e ti vivo

Category : Erasmus + · No Comments · by Nov 6th, 2018

Durante los días 14-25 de octubre, el centro ha actuado como anfitrión del equipo de docentes y estudiantes que participan en el PROYECTO K102 ERASMUS+, Europa: ti vedo e ti vivo.

Ha sido para nosotros un honor actuar de sede y centro de trabajo para este proyecto europeo que arrancaba en septiembre de 2016 y ya está llegando a su fase final.

En el proyecto han intervenido un total de 10 docentes y 23 estudiantes que han estado interactuando y trabajando en contínua comunicación con otros docentes y estudiantes de Italia, Grecia, Francia y Rumania.

Para el centro este proyecto, que ha ha tenido como objetivo investigar y profundizar en los valores que constituyen la esencia de la Unión Europea, ha significado hasta la fecha la mejor oportunidad de internacionalizar el centro y de explorar nuevas vías de enseñanza y aprendizaje incorporando nuevos contextos y nuevos colaboradores. Tanto los docentes como el alumnado participante han demostrado una gran capacidad de trabajo y de organización, combinando las responsabilidades propias del curso académico y las exigencias del proyecto en términos de realización de trabajos, procesos de investigación…

Toda una experiencia educativa enriquecedora, tanto a nivel profesional como a nivel personal.

PHOTO-2018-11-06-10-47-13

¡ENHORABUENA A TODAS Y TODOS!

Sentirse bien en la escuela

Category : Erasmus + · No Comments · by Jun 3rd, 2018
Sentirse bien en la escuela

Durante los días 9 al 15 de mayo, he tenido la oportunidad de visitar tres escuelas en la República Checa:…

Petra Braunová

Category : Erasmus + · No Comments · by May 18th, 2018

Supose que no vos dirà gran cosa el nom d’aquesta dona, Petra Braunová. Jo tampoc sabia res d’ella fins que la setmana passada vaig estar en la República Txeca i va caure en les meues mans un dels seus llibres de literatura per a xiquets i jóvens, quan em trobava a la biblioteca d’una escola de Primària-Secundària, com a part de les tasques d’un programa de visita de centres escolars finançat per Erasmus+. (Enseñando Europa. IES SERPIS, escuela multilingüe, integradora e innovadora. 2016-1-ESO1-KA101-024297). 

Concretament, l’escola era Základní škola Roudnice nad Labem de la població  Roudnice nad Labem, i allí precisament el professor responsable de la biblioteca i tres alumnes, que voluntàriament s’oferiren mentre que practicaven el seu anglés, ens transmeteren la seua satisfacció per què aquesta escriptora txeca, bastant coneguda allí,  havia anat al seu centre en dues ocasions  participant en diverses activitats per al foment de la lectura.

Una d’aquestes activitats va ser tant original com que durant la seua visita es creà una dinàmica d’interacció entre ella i els alumnes de manera que entre tots crearen una història, sí sí, improvisaren una història els personatges de la qual vivien la seua experiència tal com sortia del cap dels xiquets i es plasmava en els murals i textos que anaven elaborant.

2018-05-19-PHOTO-00000079 (1) (1)No cal ni dir la motivació que seria per als alumnes veure com una escriptora de renom es ficava al seu nivell i els ajudava, o al revés, es deixava ajudar en la construcció d’un relat per uns xiquets que l’acabaven de conéixer.

 

I una cosa en comú amb nosaltres: el llibre 3333 km, conta el viatge que fan un xiquet i son pare des de Xèquia fins a Santiago de Compostela, una història de relacions pare-fill al llarg d’aquest llarg l’itinerari.

 

Intercambio SErpis/Collège François Mitterrand de Arras

Category : Erasmus + · No Comments · by May 18th, 2018
Intercambio SErpis/Collège François Mitterrand de Arras

En la semana del 15 al 20 de abril tuvimos el placer de recibir a nuestros “correspondants” del norte de…

Jobshadowing: del Serpis a Lituania

Category : Erasmus + · No Comments · by May 17th, 2018

Quan Mar Lorente, vicedirectora del centre, em va comentar la possibilitat de realitzar una mobilitat a un centre de Lituània, vaig pensar que era una bona oportunitat per a mí ja que mai no havia participat en un projecte Erasmus. En principi havia de vindre una altra companya però, per raons personals, finalment no va ser possible. El fet d’anar a soles per primera vegada a un país estranger em va fer dubtar, però al mateix temps considerava que era una oportunitat única per observar com és el sistema educatiu en un altre país i, concretament, com es treballa la matèria de matemàtiques; així que, vencent la meua por inicial em vaig embarcar en allò que per a mi era tota una aventura.

El centre d’acollida és Raseinių r. Girkalnio pagrindinė mokykla, Girkalnis Lithuania. És un centre que té alumnat de primària i secundària, però no de Batxillerat. Hi ha un total de 168 alumnes de deu nivells (4 de primària i 6 de secundària) que equivalen als 6 cursos de primària i els quatre de ESO en el nostre sistema educatiu.

Les classes comencen a les 8 del matí. Són de 45 minuts amb 10 minuts de descans entre elles. Hi ha una pausa de vint minuts per a dinar. La majoria dels alumnes dinen al centre, on hi ha menjador amb cuinera que prepara els menús diàriament.

Durant la meua estada al centre vaig assistir a diverses classes, tant de primària com de secundària.

En les classes de primària traballen de manera inclussiva. En aquelles que hi ha alumnat amb necessitats educatives especials, és la professora d’educació especial qui entra a classe, no l’alumne que ix. En totes les classes utilitzen les noves tecnologies de manera quotidiana. Tant la professora com els alumnes, fins i tot els més menuts, utilitzen la pisarra digital.

També vaig coneixer la forma d’organització del centre i la professora  i la professora coordinadora Loreta Vaičiulienė em va mostrar tots els programes europeus en els què participa el centre i el sistema de gestió que hi utilitzen (TAMO). És un programa molt complet on cada professor anota les faltes i incidències de cada alumne però també la programació diària de l’assignatura que imparteix.

L’estada en aquest centre m’ha permés constatar que, en general, l’alumnat té un bon nivell de matemàtiques. El professorat està molt coordinat en quant a qüestions metodològiques i d’utilització de les TIC. En totes les aules hi ha pissarra digital i tant el professorat com l’alumnat la utilitzen amb normalitat. D’altra banda, pel que fa a secundària, hi ha moltes similituds amb la metodologia emprada en el nostre sistema educatiu. Em crida l’atenció la diferència entre els llibres de text utilitzats en Espanya i en Lituània, sent aquests de menor grandària i dividits en dos volums i, per tant, més fàcilment transportable.

A més d’aquestes activitats acadèmiques realitzarem altres activitats culturals com ara la visita al santuari de Siluva en el districte de Raseiniai, la participació, al museu d’Història de Raseiniai,  en un taller de decoració d’ous de Pasqua i la visita a Vilna la capital del país on, fins al dilluns 2 d’abril, i en el marc de la celebració dels 100 anys de la primera declaració d’independència de Lituania, vam fer diverses activitats culturals. Vam fer un tour històric per la ciutat, assistirem a una pel·lícula, ja que hi havia un festival internacional de cinema i visitarem el barri d’Uzupis, centre neuràlgic de l’art i la creativitat.

 

L’experiència ha estat molt positiva ja que m’ha permés conèixer el funcionament dels programes europeus, conèixer la cultura i els costums d’un altre país i intercanviar opinions amb el professorat, observant que hi ha més similituds que diferències.

En definitiva aquesta experiència m’ha permés créixer, no només professionalment, sinò també millorar la competència intercultural i les  habilitats de comunicació en un idioma estranger, en aquest cas l’anglés, que ha estat la llengua vehicular.

 

 

Más relaciones internacionales

Category : Erasmus + · No Comments · by May 17th, 2018

De igual modo que profesores del Serpis visitamos centros europeos para aprender de sus propuestas organizativas y didácticas, también el centro es receptor de colegas interesados en nuestro proceder.

El día 7 de mayo recibimos la visita de un grupo de profesores del IIS Mattioli de Vasto (Italia). Les enseñamos  las instalaciones de nuestro centro y les explicamos las características del sistema educativo español. Han venido a Valencia con un proyecto del Ministerio de Educación italiano para visitar centros educativos y las empresas en las que sus alumnos realizan de FP Dual.

 

IMG-20180509-WA0008

Celebrant les lletres

Category : Erasmus + · No Comments · by May 6th, 2018
 En la biblioteca del nostre centre i al principi del corredor es pot visitar una exposició de poesia visual.També, amb motiu de la celebració del Dia del Llibre, els alumnes recomanen les seues lectures preferides amb fotos de la portada del llibre encaixant la seua cara o amb un muntatge particular amb el seu cos que els permet integrar-se físicament dins del llibre.

També hem organitzat un esmorzar literari el dilluns 23 on s’ha inaugurat l’exposició i presentat un audiovisual d’una Guia de lectures, amb quadres i textos d’escriptors realitzats per Ernesto Herrero amb música original del nostre company Juanvi Fortea.

expoesia visualbookFACE TRISTAN

Certamen Escolar de Lectura en Veu Alta

l’iES Serpis va  particiar en el Certamen Escolar de Lectura en Veu Alta . Dues alumnes de 2n ESO E i tres alumnes de 3r ESO A van representar el centre. Una alumna de 2n ESO E  va estar seleccionada per a la final.  El jurat va destacar “la gran qualitat de les lectures i la implicació i el treball que demostren tots els participants”.

Si voleu saber més, llegiu el següent enllaç

IMG_8703 getfile

I mireu quin ambient hi havia a la biblioteca el dia 23

IMG_2503 IMG_2457 IMG_2522IMG_2501

Marta Yun López Hélamo guanya el premi Sambori

Category : Plurilingüisme, Valencià · No Comments · by May 6th, 2018
Marta Yun López Hélamo guanya el  premi Sambori

  L’alumna MARTA YUN LÓPEZ HÉLAMO de 1r de Batxillerat ha guanyat l’últim PREMI SAMBORI en la modalitat de Batxillerat…